Igra je namenjena otrokom. Ni namenjena za doseganje slave trenerjev ali staršev

Objavljeno dne: 11.02.2020

Po raziskavi zakaj se otroci odločajo za šport je odgovor sledeč:

- največ otrok se odloča za nogomet zaradi zabave,

- da so s prijatelji, da se naučijo novih gibov,

- da postanejo vitalni in

- da zmagujejo.

Ali lahko starši svoje neizpolnjene želje nadaljujejo pri otrocih?


"Starši se morajo zavedati, da je njihova vloga odločilna pri razvoju nogometaša."

Kot vidite je zmagovati zadnje na seznamu, žal pa je ravno zmaga pri nekaterih starših na prvem mestu. Žal se dogaja, da prenekateri starši pozabljajo, zakaj njihov otrok hodi k nogometu. Pri tem postavljajo nerealna pričakovanja in pozabljajo, katere so tiste dobre lastnosti, ki njihovim otrokom prinaša nogomet oziroma šport, kot naprimer otrokov osebnostni, zdravstveni in socialni razvoj. To je lepo razloženo tudi v knjigi Happy feet, ki jo najdetu pod literaturo.

Kot trener nerad vidim, da so moji varovanci v bližini staršev iz večih razlogov. 

1. neprimernih komentarjev

Ko stojiš zraven staršev lahko slišiš od staršev marsikaj, med drugim:
- želim si, da zmagate,
- trdo si "treniral" delal,
- organiziral sem vam prigrizke in prinesel pijačo,
- vozili smo se preko 100 kilometrov,
- prišli smo eno uro prezgodaj,
- stali v temperaturah pod ničlo ali 30 nad ničlo,
- porabil sem cel dan itd.
Si predstavljate, kakšno breme naložimo otroku na hrbet še preden se tekma prične?Ob spremljanju tekme mi nemalokdaj poleti pogled za ograjo, kjer so "vroči" starši in ki "spodbujajo" svoje otroke z raznimi "spodbudnimi" vzkliki: "klizaj", "bori se", "driblaj" itd. in pri tem se sploh ne zavadajo, kaj počnejo. Si predstavljate koliko elementov, informacij mora otrok, ki se srečuje z "nasprotnikom" predelati? Naj vam pomagam: žoga, desna noga, leva noga, pravilen udarec, pravilen sprejem, neravno igrišče, mokro igrišče, visoka trava, hitrost žoge, velikost žoge, parabola leta žoga, njegov soigralec, nasprotnik, oddaljenost od gola nasprotnika, oddaljenost od svojega gola, informacije od trenerja, sodniška pravila in potem nastopijo starši s prej omenjenimi vzkliki, (bodimo pravični niso ravno tihi). In posledice? Odvisno od karaktera otroka.

Včasih imam občutek, da je večja želja po zmagi mogoče videti ob robu igrišča kot med najmlajšimi udeleženci. S tem posledično starši določajo hitrost igri. Trzanje ob vsakem strelu ali poškodbi oziroma letu žoge. Kričanje, nagovarjanje svojih otrok in ekipe. V mnogih primerih pa postane jasno, da si starši želijo zmage bolj kot otroci. In otroci? Hitro posnemejo vzorce. Najprej svojih staršev in se kar hitro pozabijo v igri, navodilih trenarja in vseh pozitivnih lastnostih, ki jih ta lepa igra prinaša.

Nogomet lahko vključuje najboljše vrednote športa kot so samodisciplina, spoštovanje nasprotnika, poštenost, timsko delo in spoštovanje  dogovorjenih pravil - pomoč posameznikom, da gradijo vrednote in komunikacijske veščine potrebna za preprečevanje in reševanje konfliktov v svojih življenjih. Šport se lahko uporablja tudi za zmanjšanje napetosti in preprečevanje sporov na širši ravni celotne Skupnosti, hkrati pa lahko predstavlja velik pripomoček pri reševanju konkretnih problemov, obogati vse udeležence in jim osmisli življenje.

Pomembno je, da starši otrok ne silijo k vztrajanju v nogometu, če otrok v njem ni srečen. ”Če otrok v športu ne uživa več, če mu treningi niso zanimivi, če se na treningu in tekmovanju ne počuti dobro ter izrazi željo, da bi se s športom nehal ukvarjati, ga moramo poslušati in mu ugoditi,” svetuje dr. Kajtna. Po mnenju psihologinje je velikokrat celo koristno, da mu damo prehodno obdobje za razmislek, ali si res želi opustiti športno dejavnost. V takšnih trenutkih ni potrebna takojšnja reakcija, saj je pogosto bolj učinkovito, da se z otrokom dogovorimo, da počaka do konca sezone in nato ponovno premisli o svoji dokončni odločitvi. Če otrok tudi takrat izrazi željo po zaključku, jo je vsekakor potrebno upoštevati.

Starši se morajo zavedati, da je njihova vloga odločilna pri razvoju nogometaša. Pri tem se mora zavedati, da je verjetnost, da bo postal njihov otrok Messi, Ronaldo, podobna kot glavnemu dobitku na loteriji. Zato pa je bolj pomembno, da bo njihov otrok postal pošten in dober človek v prihodnosti, mogoče pa celo odličen nogometaš. Zato je vloga starša predvsem , da v športnem in poštenem duhu spodbujajo, podpira otroka ter mu pusti, da uživa v nogometu.

 

Booking.com

Napiši svoje mnenje