Tudi starši lahko pomagajo pri nogometu


Če želite, da bo vaš otrok prišel ven iz nogometa, namenjenega za otroke kot zmagovalec (pozitivni odnos do nogometa, športa in predvsem do sebe), potem se zavedajte, da vaš otrok rabi vašo pomoč!

 

 

Ste odločilni del ekipe trener-nogometaš-stariš. Če boste naredili svojo vlogo pravilno, se bo vaš otrok hitreje učil, igral boljše, imel veselje in izboljšal svoje rezultate.

Otroški "rezultati" v nogometu mu bodo pomagali kot pozitivni model, ki ga bo lahko s pridom uporabil v svojem življenju.Zavedati se moramo, da v športu, kot življenju ni samo zmag, zato bodo z nogometom prišle tudi izkušnje kot o npr: obremenjenenost z občutki neuspeha, neustreznost in nizka samopodoba. Zato je zelo pomembno, da se zavedate, da vas vaš sin / hči in njihov trener potrebujejo v ekipi.


KORAK ENA - OTROŠKA TEKMOVALNOST JE NJIHOV NAJPOMEMBNEJŠI PARTER PRI TRENINGU


Ko je NOGOMETNA IGRA opredeljena v pravo smer, je tekmovanje v igri dobro in zdravo. Otroke uči vrsto pomembnih življenjskih veščin. Beseda "tekmovati" izhaja iz latinske besede "com" in "petere", kar pomeni skupaj in iščejo oz.

Prava definicija tekmovanja (competition) je sestavljena iz besed iščemo skupaj, kje je tvoj nasprotnik vaš partner, ne pa sovražnik!

Boljši kot je "nasprotnik", več možnosti imate, da ima vaš otrok maksimalno učinkovitost. V šport gre za učenje, za spopadanje z izzivi in ovirami.


Brez enakopravnega nasprotnika, brez izzivov, šport ni tako zabavno. Boljši kot je izziv, boljša je priložnost, da bo moral vaš otrok preseči svoje omejitve. Svetovni rekordi se vedno podirajo, ker najboljši športniki  "iščejo skupaj"  izziv za boljše rezultate.

Vaš otrok se nikoli ne sme učiti, da je njegov nasprotnik kot "slab ", sovražnik, ali nekdo, ki ga mora sovražiti in "uničiti". Ne modelirati ta odnos! Namesto tega se spoprijateljite s starši in "nasprotniki" svojega otroka. Navijajte za dobre poteze, dobre iger, ne samo za zmagovalca!

 
KORAK DVA - SPODBUJAJTE SVOJEGA OTROKA, DA TEKMUJE SAM S SEBOJ

Končni cilj športnikov je  premagovati samega sebe in  se nenehno izboljševati. Žal, pri nogometu lahko zmaga ali poraz daje lažno predstavo o napredovanju otroka v igri.

Uspešnost v nogometu je pogojena tudi s tem, da daš najboljše kar lahko, neglede na izid ali igro vašega nasprotnika. Otroke je treba spodbujati, da tekmujejo proti  lastnemu potencialu.

Če se vaš otrok osredotoča in igra, da bi se izboljšal, namesto da mora premagal nekoga drugega, bo vaš otrok bolj sproščen, se bo bolj zabaval in zato bo uspešnejši.KORAK TRI- NE POVEZUJTE USPEHA IN NEUSPEHA Z ZMAGO IN PORAZOM

Eden od glavnih namenov mladinskega, otroškega nogometa je pridobivanje izkušenj, spretnosti. Če  otrok, kljub temu, da je izgubil, kaže svoj potencial,  ni primerno, da se osredotočamo na izid.

Če je otrok igral vse kar je lahko in je kljub temu izgubil, mu morate pomagati, da se počuti kot zmagovalec! Podobno je, ko otrok ali skupina ne pokaže svojih potencialov, vendar zmaga, to ni vzrok, da se počuti kot zmagovalec.

Pomagajte otroku, da je pomembno ločevanje med uspehom in neuspehom ter zmago in porazom. Ne pozabite, če ste določili uspeh in neuspeh v smislu zmage in poraza, igrate igro na poraz z vašim otrokom!KORAK ŠTIRI- BODITE V PODPORO, NE TRENIRAJTE!

Vaša vloga v ekipe je, da ste Podpornnik igralca z veliko začetnico P! Morate biti brezpogojno najboljši navijač svojega otroka!

Pustite delo mentorstvu, treniranju in učenju otrok za trenerja. Zagotovite spodbudo, podporo, empatijo, prevoz, denar, pomoč pri zbiranju sredstev, itd., toda ne trenirajte otrok!

Večina staršev  zaidev v težave s svojimi otroki, ker pozabljajo svojo vlogo. Zadnja stvar, ki jo vaš otrok potrebuje in želi od vas slišati, je razočaranje nad (ne)uspešnostjo izida ali kar so storili tehnično ali strateško narobe. Imejte vlogo staršev ekipe ločeno od vloge trenerja.

Booking.com

Komentarji

 • stane
  1. 9. 2017 ob 10:21

  Zanimiva tematika glede treniranja svojih otrok. Ne vem sicer koliko let in kateri nivo nogometa ste igrali in bili kdaj trener npr. mladinske ekipe. Sam sem bil dve sezoni, treniral ekipo v slo. mladinski ligi. Nogomet sem igral aktivno cca 20 let, 7 let slo ligo, 4 leta 2. YU ligo, bil tudi član amaterske reprezentance YU. V klubih, mogoče razen izjem v Slo, je povsem opuščen oziroma namenoma se ne dela po metodi učenja posameznega igralca, pač pa samo šablonske metodike. Preprosto, zelo se mudi doseči napredovanje posamičnega ( nadarjenega ?) igralca, ga čim hitreje uvrstiti na transfer listo. Torej, bivši igralci, z ogromno izkušnjami in nogometnim znanjem, naj nebi po vaši logiki bi primerni lastnemu otroku biti trener in svetovalec kako otrokovo nadarjenost in željo po uspehu uresničiti, osebno vem da je koncept napačen. Se opravičujem, je samo polemično razmišljanje, Biti trener svojemu sinu in kasneje zastopnik in agent, seveda z ustreznim znanjem in vedenjem, je najbolje kar bi si vsak otrok verjetno želel. Lep pozdrav

 • 24 ur nogomta
  1. 9. 2017 ob 11:57

  Super izhodišče za debato. V tem članku sem hotel pokazati problematiko, ko starši zaupajo otroka nogometnemu klubu, oziroma trenerju in na koncu sami zbijajo avtoriteto trenerja, kluba. Ker imate izjemne izkušnje na področju igranja ste lahko odličen mentor, trener vašemu sinu. Problematika se lahko zgodi v primeru, ko pridete v konflikt s trenerjem, ki trenira vašega otroka in na koncu lahko trpi zgolj vaš otrok, kar pa verjamem, da do tega ne prihaja.

 • Egon Mevlja
  13. 6. 2019 ob 15:28

  Jaz sem sodeloval kot trener in oče mojima sinovoma.Danes sta vrhunska igralca,oba igrata v tujini,eden je reprezentant Slovenije drugi še bo.To je proces ,kateri traje rabi čas,znanje ,potrplenje in veliko sreče.To je to glede tega.Lep dan želim.

Napiši svoje mnenje