V nogometu je igra najboljši učitelj

Objavljeno dne: 14.06.2019

 Nogomet na male gole oziroma igra 3:3 ali 4:4 ali, kot ga v nogometnem žargonu imenujemo, mini nogomet, ustvarja nogometne položaje, pri katerih se igralci soočajo s pritiski v določenih situacijah pri katerih se morajo hitro odzvati in izbrati pravo potezo.

Igralcu omogoča razvoj individualnih sposobnosti, reševanja problemov in kreativnosti na igrišču. Igra izzove igralca skozi probleme, ki se pojavljajo med igranjem.

Če igralci želijo biti uspešni morajo te probleme znati uspešno reševati. Situacije, kinastajajo pri igranju mini nogometa postanejo zelo pomembno razvojno orodje.

Med tovrstno igro so igralci motivirani, hkrati pa iščejo izziv za učenje in napredovanje V prostoru je malo igralcev, to pomeni, da imajo igralci veliko več dotikov z žogo, posledično pa se posameznik posledično pa pridejo bolj do izraza individualne nogometne sposobnosti, kot so točnost podaje, gibanje brez žoge, vračanje v obrambo in zadevanje gola.

Igra mini nogometa je odlično učno orodje za osredotočanje na elemente igre kot so prehod igre iz obrambe v napad in obratno, kakovost sprejema in oddajanja žoge, kakovost in hitrost odločanja in postavljanje na igrišču.

Ne smemo pozabiti pomembnega dejstva - igra mini nogometa je zabavna, igralci predvsem uživajo v hitri igri in načinu tekmovanja.

Za uspešnost napada pri mini nogometu mora igra potekati preko podaj, preigravanja in streljanja na vrata.

 

 

Vsi igralci brez žoge morajo biti v podporo igralcu z žogo in ustvarjati prostor za lažji prehod iz obrambe v napad.
Za uspešnost obrambe morajo igralci izvajati pritisk na žogo, preprečevati napad, pokrivati nasprotne igralce in se pravilno razvrščati na igrišču.  Pri mini nogometu je vsaka poteza posameznika toliko bolj pomembna, kajti napake se kaznujejo v obliki golov veliko hitreje kot pri nogometi z več igralci v polju.


Trenerjev vidik:
Napad:
·        Vizija – igralce učimo spremljati in razumeti igro
·        Komunikacija - bodite pozorni tako na verbalno kot neverbalno komunikacijo med igralci
·        Podpora – bodite pozorni, da igralci uporabljajo celotno igrišče (širino in dolžino). Igralci naj si ustvarjajo prostor in s tem čas za sprejemanje in oddajanje žoge.
·        Primerna je uporaba prvega dotika
·        Primerna je uporaba kratkih in dolgih podaj
·        Sprememba smeri in hitrosti igranja
·        Ustvarjati priložnosti za doseganje zadetka 
Obramba:
·        Odlične obrambne značilnosti – pritisk na žogo, pokrivanje nasprotnika, postavljanje igralcev na pravo pozicijo pri branjenju gola.
·        Dobra komunikacija med igralci
·        Hitro vračanje igralcev (igralci morajo biti bližje svojemu golu kot žoga, ki je v lasti nasprotnikov).

Booking.com

Komentarji

  • lajči
    15. 9. 2017 ob 10:17

    po moje je najboljši učitelj ULICA

Napiši svoje mnenje