Nekateri otroci zrastejo prej, drugi kasneje

Biološki razvoj je proces, ki igra veliko vlogo v otroškem nogometu. Različna dinamika razvoja pri otrocih vpliva na gibalno učinkovitost in fizične lastnosti mladih nogometašev. Trenerji se vedno srečujemo s pojmoma koledarska in biološka starost.

V nogometnem jeziku to pomeni, da imamo dva igralca, ki sta koledarsko gledano enake starosti. Odklon je v biološki starosti, ki lahko prinese zelo velike razlike. Predvsem je to vidno v obdobju adolescence (dečki od 10 do 18 let), kjer pride do velikih razlik pri telesni višini in teži med posamezniki.

Primer: imamo dva igralca istega letnika katerih telesna teža pa se razlikuje za tudi 20 kilogramov. Prav tako pride do velikih razlik v telesni višini. Že v rosnih letih cicibanov delajo trenerji napake, da igro prilagajajo otrokom, ki izstopajo zaradi fizičnih lastnosti. To je ena od največjih napak trenerjev, ki zapostavlja otroke, ki zaostajajo v biološkem razvoju.

Spet pridemo, do problema, da nekateri trenerji igrajo na rezultat in tako zavirajo nogometni razvoj lastnih igralcev. Takšna igra je ponavadi usmerjena v dolge podaje in izkoriščanje hitrosti ali moči večjih igralcev. Vsak trener se mora zavedati, da zapozneli otroki v razvoju rastejo dlje in običajno dosežejo podobno končno telesno višino kot tisti, ki so zgodnji v razvoju.

Trenerji se tako soočamo s problemom selekcioniranja, ki lahko privede do zapostavljanja igralcev, ki imajo velik potencial. Nogomet zapuščajo igralci, ki so lahko zelo talentirani, a njihov talent je skrit za poznim biološkim razvojem.Pojavi pa se še en problem pri otrocih, ki je povezan z motivacijo. Zgodnje odraščajoči otroci imajo določeno prednost in z nepravilnim vodenjem ne vlagajo zadosti truda v svoj razvoj. Prav tako je pomembno, da starši ne kujejo svoje otroke v zvezde saj jim s tem samo škodujejo. Prav tako pa se dogaja, da manjši otroci zapuščajo nogomet in šport nasplošno, ker se enostavno več ne želijo boriti z biološkimi razlikami med svojimi vrstniki.

Glavno vlogo v celotni zadevi seveda odigramo trenerji, ki se moramo zavedati teh razlik in dejstva, da se bodo v odrasli dobi te razlike izničile. Mlade nogometaše je potrebno razvijati v vseh elementih nogometne igre. Na koncu (v članski konkurenci) izplavajo najboljši nogometaši in razlike v biološkem razvoju več ni.

Ni pomembno ali je branilec močan in visok in ali je krilni igralec majhen, lahek in z nizkim težiščem. Pomembno je nogometno znanje, ki ga igralci pridobijo le s pravilnim in načrtnim delom in pomemben element razvoja nogometašev je tudi biološki razvoj. Trening je potrebno prilagajati telesnemu razvoju.

Otroci se morajo zavedati, da je nogomet le igra. In če je nekdo večji še ne pomeni, da je tudi boljši. Igralce vseh velikosti je potrebno pravilno razvijati in negovati. Rezultat pa naj so dobri nogometaši, ki imajo bogato nogometno znanje.

Komentarji

  • Anica
    27. 10. 2017 ob 12:07

    treneri prevečrat gledate na " potencial" malih in hitrih otrok, ki imajo že zelo razvito koordinacijo, kaj pa veliki in neokretni otroci?

  • Jolinho
    5. 11. 2017 ob 21:33

    Težava "velikih" in "neokretnih" otrok je v hitri rasti v zgodnjem otroštvu. Nekateri otroci so pri 9ih letih visoki 120cm, nekateri pa lahko tudi že več kot 155cm. Žal je pri našem nogometnem treniranju pomanjkanje finančnih sredstev, predvsem pa trenerjev, ki bi lahko s posebnimi treningi delali na motoriki in koordinacij otrok. Za take otroke in nasplosno za vse njih bi bilo najbolje obiskovati treninge gimnastike, predvsem da se enakomerno razvije centralni živčni sistem. A kaj ko naši otroci rajši letajo za žogo, gimnastika pa vsem ravno ni najbolj všeč.

Napiši svoje mnenje