Starši oprostite, to ni boj, to je zgolj igra!

Avtor: Jožek Špilak

 

 

 

Ta vikend sem se mudil na enem od nogometnih turnirjev. Tokrat v vlogi strica. Prišel sem pogledat mojega nečaka. Lepo organiziran turnirček, je spet zasolilo obnašanje ob igrišču. Ravno, ko smo čakali, da bi stopili na igrišče otroci, za katere igra moj nečak se je vnel najprej besedni konflikt med trenerjem in enim od staršev nasprotne ekipe, nato pa dogodek, ki ga ne bom komentiral. Bom pa komentiral tisto, kar je že stalnica ob nogometnih igriščih otrok, ki se IGRAJO.

 

Starši prevečkrat pozabljate, da na igrišču, ob katerem stojite, niso na igrišču profesionalci, ki igrajo za mastne denarce, ampak zgolj vaš otrok in njegovi bodoči PRIJATELJI. Ti otroci pozorno poslušajo vsako vašo besedo in se od vas učijo. Če žalite otroke nasprotnikov, bo to počel tudi vaši otrok. Če se nestrpno vedete do sodnika, trenerja drugih staršev, bo podobno stališče dobil vaš otrok. Če se vedete prostaško, bo to počel vaš otrok. Vi ste ogledalo vašega otroka oziroma bo vaš otrok ogledalo vas. Ne danes, mogoče pa že jutri. Ne morete pričakovati od njih nekaj, kar še ne vedo.

Statistike kažejo, da 85 % otrok, ki danes s svojimi niti ne osmimi leti zmaguje, nikoli ne pride do članske stopnje. Ti otroci, ki so bili na igrišču so bili stari vsega 8 let in vi pričakujete od njih boj in igranje na »nož«???

 

Šport, preko katerega naj bi se otrok učil prvine socializacije (strpnost, sodelovanje, vzajemna pomoč) vi rušite s svojim obnašanjem.  Otrok vse prej kot zmago na turnirju cicibanov, rabi potrebo po gibanju in kar je še bolj pomembno IGRO. Otroci morajo na igrišču uživati, se naučiti iz napak in ne po vsej sili igrati na rezultat, ker drugače bodo starši nezadovoljni, žalostni.

Vaš otrok ne potrebuje od vas pritiska, žalitev vseh otrok okrog njega, ampak da ga spodbujate in pokažete, kaj pomeni biti športnik. Pustite mu tisto, kar ste tudi vi imeli. IGRO. Ob igrišču niste, da bi ga usmerjali, ker ima zato trenerja. Tu sta zgolj in samo zato, da ga spodbujate pri IGRI S PRIJATELJI!

 

Komentarji

  • Marinko
    12. 2. 2018 ob 14:59

    Se strinjam z napisanim, saj se je prav taka zadeva zgodila včeraj pri nas na turnirju dečkov U8. Vsakič isti problemi. Preambiciozni starši, ki se, kar je najbolj žalostno, kregajo in derejo kar pred otroki, ki vse to nemo in prestašeno gledajo. Ko smo pa organizirali turnir brez prisotnosti staršev, je zgledalo, kot da smo največji bedaki in sovražniki nogometa. Bilo pa je na takšnem turnirju za otrome in nad trenerje naravnost fantastično.

Napiši svoje mnenje