Napake sodnikov so sestavni del nogometa

Avtor: Jožek Špilak Objavljeno dne: 28.05.2018

Kar nekaj polemik je bilo na tekmi med Real Madridom in Juventusom in na zadnje na tekmi med Domžalami in Olimpijo, kjer je bil v ospredju prav glavni sodnik. Pogosto je na nogometni tekmi najlažje iskati krivdo v t.i. delilcu pravice. Sodnik je ta, ki je pogosto tarča napadov in raznih žaljivk. Res je. Sodniki delajo napake in z napakami pogosto tudi oškodujejo določeno ekipo. A bodimo pošteni. Večino napak, ki botrujejo slabi igri ali porazu, stori ekipa sama. Sodnik je samo človek, ki dela napake zato ga pustimo, da dela v miru in sodi tekme po svojih najboljših močeh.

 

 

Kakšen zgled dajemo otrokom kot starši, če se med tekmo deremo na sodnika? Ne prav dober. Otrok potem prevzame takšen vzorec in se začne ukvarjati s sodnikom. Škoda je, da potem trpi sama igra. V vsem tem pa je največji problem, da še po sami tekmi, otroci hudujejo nad odločitvami sodnikov. Bolje bi bilo, da se osredotočijo na svojo igro in igro celotne ekipe.

Nam trenerjem je potem težje odpravljanje napak do katerih prihaja v sami igri, ker otroci niso samokritični in vidijo samo enega krivca. Sodnika. Nekateri starši pogosto vidijo razloge za poraz v sodniških odločitvah in naivno je pričakovati, da bi njihovi otroci na stvari gledali bistveno drugače.

Napake so sestavni del nogometa in ni dobro otrokom vcepljati miselnost, da napake delajo samo sodniki. Delamo jih vsi. Mi trenerji, naši mali nadobudneži in tudi starši z neprimernim navijanjem ali celo žaljenjem sodnika. Bistveno je, da morami vsi dobro premisliti pri sebi in poskrbeti, da bomo otrokom dajali dober in zdrav zgled.

Trenerji tu niti približno nismo nedolžni. Tudi sami pogosto rečemo kakšno čez sodnika ali ga celo kritiziramo med samo tekmo. Po tekmi se mogoče zavedamo, da to ni prav, a takrat je že prepozno. Zgodi se nam, da se otroci potem med samo tekmo več ukvarjajo s sodnikom kot z samo igro. Tega pa noče nobeden trener.

Prav zato smo trenerji prvi, ki moramo pokazati, da je sodnika potrebno spoštovati. Naslednji ste starši. Kakor koli je to na trenutke težko pa se moramo zavedati, da je to potrebno zaradi naših in vaših otrok, ki nogomet igrajo iz čistega veselja. Otroški nogomet je čist in poskrbimo, da takšen tudi ostane. Ne pozabimo, da je profesionalni nogomet pogosto vse drugo, samo nogomet ne.

Razne zarote in iskanje navideznih sovražnikov je potrebno izgnati iz terenov kjer se podijo otroci. Ko igramo prijateljske tekme pa je očitno, da pri otrocih sodniki niti niso nujni. Otroci si pogosto lahko sodijo sami. V določenih situacijah pa na pomoč priskočita trenerja obeh ekip. Vprašanje torej ni ali so krivi sodniki! Vprašanje je ali v otroški igri sploh rabimo sodnike?

Komentarji

 • bet365
  20. 4. 2018 ob 7:15

  seveda, če nebi že pri mlajših kategorijah nekateri sodniki bili podkupljeni... Vsako leto se med mladinci in kadet dogajajo na koncu čudne stvari.

 • Gledalec123
  20. 4. 2018 ob 20:19

  Spoštovani, dajte prosim nehat s takšnimi neprimernimi komentarji. Kdo od sodnikov v otroških kategorijah se bo spuščal v podkupovanje za tisti drobiž katerega dobijo? Bodite realni. V večini primerov smo krivi starši sami, saj vsi vidimo v svojih otrocih Messije, Ronalde, Maradone in ne vem koga vse. Če se starši ne bomo zavedali, da otrok igra zato ker mu je igra všeč in rad počne potem smo pogrnili na celotni črti vzgoje. Pravilno je da obstaja tekmovalnost a to poštena. Ni potrebno "zdraviti" svojih kompleksov iz mladosti s tem, da otroke ženemo k raznem neprimernem obnašanju. Naši otroki bodo enkrat odrasli in se bodo v življenju znašli v situacijah v katerih bodo tarče obsojevanj ali so oz. Niso krivi. Spustite se na realna tla in najprej pometajte pred svojim pragom nato pa pred drugimi.

 • sudija123
  22. 4. 2018 ob 17:46

  tako je

Napiši svoje mnenje