Tekma je najboljši trening in iz porazov se učimo

Tekma je najboljši trening. To je ena od mnogih nogometnih fraz. Res je, da to ni daleč od resnice. Na tekmi so otroci dostikrat soočeni s situacijami, ki jim dajo dragocene izkušnje. Tekma je odličen test, ki pokaže, kaj so igralci in ekipa sposobni v danem trenutku in kje so pomanjkljivosti, ki jih je potrebno odpraviti.

Medtem ko preveč staršev pogleduje proti rezultatu pa moramo trenerji biti pozorni na druge bolj pomembne stvari. Ali smo lahko zadovoljni, če zmagamo tekmo v kateri smo se pretežno branili? Odgovor je vsekakor pritrdilen. Dečkom je v tem primeru potrebno čestitati za borbenost. Vendar obstajajo tudi izjeme.

Če je naš osnovni namen bil branjenje in igranje dolgih podaj, delamo krivico predvsem otrokom. Za ceno ene zmage smo si odvzeli možnost, da na podlagi tekme ugotovimo kje so naše pomanjkljivosti in na čem je potrebno delati. Igralcem odvzamemo kreativnost in možnost učenja skozi napake, ko prevzemajo odgovornost v igri.

Seveda je lahko naš načrt za tekmo tudi drugačen kot se izkaže na igrišču. Kljub temu, da smo si želeli, da naša ekipa igra napadalno, to ni bilo mogoče. To vedno ne pomeni, da nam je spodletelo. Nasprotnik je bil enostavno preveč kvaliteten in nas prisilil v branjenje. Ni nam uspelo držati žoge in igralci so se potegnili nazaj.

To ne pomeni, da naša ekipa ni sposobna držanja žoge in kombinatorne igre. To le pomeni, da smo naleteli na nasprotnika, ki je bil v danem trenutku boljši od nas in kar je še pomembneje, uspel je razkriti nekatere naše slabosti. Da, nasprotnik je razkril naše slabosti in kot trenerji smo dobili koristne informacije, ki jih lahko potem s pridom uporabljamo v nadaljnjem procesu treninga.

Mladi igralci bodo razumeli, da je nasprotnik bil boljši in so kakšen zadetek prejeli, ker so enostavno želeli igrati nogomet. Vsi trenerji mlajših kategorij smo že bili priča situaciji, da je vratar odigral žogo do branilca, nasprotnik je žogo prestregel in prejeli smo zadetek. Takšne situacije so pogosto izgovor nekaterim trenerjem, da otroke usmerjajo v igro dolgih podaj in omejevanja nogometnega razvoja.

Če smo tako začeli, lahko tudi zaključimo s še eno frazo. Iz porazov se učimo!