Seznam zaželenih igralcev

Avtor: Jožek Špilak

 

 Med nogometno sezono trenerji spremljajo razvoj igralcev, hkrati pa spremljajo igralce, ki bi jih želeli imeti v svoji sredini. Ko se naredi seznam "zaželenih" igralcev, sočasno nastane seznam "nezaželenih igralcev".

Velika večina klubov po Sloveniji nima teh težav, da bi morali odsloviti igralce, ker po klubih primanjkuje otrok.

Nekoliko drugače je v največjih klubih. Tu poteka stalna selekcija, nastaja pa tudi spisek igralcev, ki več ne ustrezajo ekipi. To imam zelo negativne učinke na psiho teh otrok, ki morajo  zapustiti klub, pri katerem so že nekateri tudi preko 10 let.Otroke se klubi "rešiji" ponavadi iz različnih razlogov: slabe motorične sposobnosti, slabe igre na tekmah, neprimerno obnašanje, neposlušnost itd.

Ponavadi se te otroke zgolj odslovi, z njimi pa se ne opravi nobeden razgovor.

Če imate seznam igralcev, ki se jim boste zahvalili, jih povabite vsakega posebej na pogovar in njim pojasniti razloge, zakaj ste se odločili, da jih več ne rabite v klubu. Tako se bodo otroci lažje sprijaznili z vašo odločitvijo.

Odločitve, ki jih mi sprejemamo so lahko včasih tudi v interesu otroka, saj mogoče otrok ni za nogomet, pa bi lahko poskusil kakšen drugi šport ali dejavnost. Pogovor in pravilno usmerjanje bo tu največ koristilo.

Tistim, ki pa ljubijo nogomet, a žal ne ustrezajo več glede motoričnih ali nogometnih motoričnih sposobnostih, pa jih je potrebno usmeriti v nižji rang tekmovanja ali druge klube in jim povedati, da ga/jo bomo še naprej spremljali.

Tudi staršem je potrebno objasniti, zakaj smo se tako odločili, čeprav je to težja naloga.

A ne pozabimo na glavno dejstvo - to so še zgolj otroci in bodimo previdni z našimi odločitvami in dejanji, ter kako te odločitve izpeljemo.

Booking.com

Napiši svoje mnenje