Ali je udarec žoge z glavo nevaren za mladostnike?

 

 

 

Znanstveniki v novejših študijah ugotavljajo, kakšne so povezave med nogometom in možganskimi poškodbami. Za vas smo prevedli intervju z Robertom Cantujem , profesorjem nevrokirurgije na Bostonski medicinski univerzi in soustanovitelj inštituta Sports Legacy.

 

Kakšni so znanstveni dokazi, ali lahko udarec nogometne žoge z glavo povzroči poškodbe možganov?
Naše ugotovitve in ugotovitve drugih raziskovalcev kažejo, da lahko udarec nogometne žoge z glavo prispeva k nevrodegenerativnim težavam, kot je kronična travmatska encefalopatija. Raziskovalci, ki so spremljali nogometaše, so opazili tesno povezavo med količino udarcev žoge z glavo in možganskimi nepravilnostmi. Bile so tudi študije, v katerih so raziskovalci primerjali nogometaše s plavalci, plavalci so videti povsem normalno, medtem ko so imeli možgani nogometaša abnormalnosti v belih vlakninah.

 
Kakšni so učinki teh nepravilnosti v možganih?
Prekomerno tresenje možganov-pretirano, lahko privede do kognitivnih simptomov, vključno težave s spominom, kot tudi vedenjske težave in razpoloženja, kot na primer anksioznost in depresija. Drugi simptomi vključujejo težave s spanjem, omotičnostjo in glavoboli.

 
Kakšne so posledice na možgane igralcev, ko nekdo neha igrati nogomet?

To še ne vemo. Te študije potekajo. Ali te težave potekajo dlje časa ali pa ne? Odgovor še ne poznamo. Verjetno je nekaj od obeh.

 

 
Ali obstaja prag sile, pod katero oseba lahko varno udarja žogo z glavo?

To še ni dovolj raziskano. Nimamo niti praga, ki napoveduje linearne in rotacijske pospeške, ki so potrebni, da bo žoga povzročila pretres možganov. Linearni sile se merijo na težo. Obstajajo dokazi, da ljudje ob udarcu s 150 g, niso imeli pretresov in smo imeli tudi posameznike, ki je že imeli pretres možganov pri 50 do 60 g na površino. Druga vrsta sil-vrtilne sile, ki nastane pri udarcu žoge z glavo in se merijo v radianih na sekundah kvadrat, prav tako ne vemo tiste sile, ki so potrebne za proizvodnjo pretresov.

 

Zakaj tako dolgo, da raziskovalci vpliv nogometa na poškodbe možganov?

 

To je zelo zapleteno vprašanje. Imate biomehanske sile, ki jih je mogoče meriti, kot sta linearni in vrtilni pospešek. Ampak imamo opravka s človekom in ne inertnim objektom v laboratoriju. Obstaja veliko bioloških dejavnikov, ki vplivajo na to, da človek dobi pretres možganov:

- koliko pretresov je ta oseba imela prej,

- kako resni so bili ti pretresi in

- od kakšne bližine so se pojavile udarci.

 

Drugi dejavniki vključujejo:

- starost - lažje je okrevanje po pretresu možganov v zgodnejši starosti kot v odrasli dobi;

- moči vratu, če ima oseba močan vrat, je znatno zmanjšate možnosti za pretres možganov;

- stanje hidracije - če ste dehidrirani, bolj verjetno boste dobili pretres možganov; in spoln ženske so lažje zmedene kot moški. 

 


Kakšen je vaš nasvet za nogometaše? Ali priporočaš starostno omejitev za izbijanje žoge z glavo pri nogometu?


Mladostnikom, mlajšim od 14 let, priporočamo, da naj nebi udarjali žoge z glavo v nogometu, naj ne prihaja do podrsavanja in naj ne prihaja do močnih prerivanj (body chek). Vpliv na glavo je zaradi starosti bolj negativen zaradi številnih strukturnih in presnovnih vzrokov. Možganih mladostnikov niso tako mielirani kot odrasli možgani. Mielinskega obloga je obloga nevronskih vlaken- nekako kot premaz na telefonski žici. Pomaga pri prenosu signalov in daje nevronom veliko večjo moč, zato so možgani mladostnikov bolj ranljivi.

 
Mladi imajo tudi nesorazmerno velike glave. Do petega leta starosti je njihova glava okoli 90 odstotkov svojega odrasle glave, vendar se vrat še ni razvil do te točke. Imajo veliko glavo na zelo šibkem vratu.

 
Ali naj se udarec z glavo celoti prepove v nogometu pri mlajših selekcijah?
Ne bi smeli prepovedati, ker trenutno nimamo dovolj dokazov, da bi natančno razumeli, kakšna so tveganja. Bistvo te raziskave ni zmanjšati udeležbo v nogometu. Bistvo je, da morajo varneje igrati na ravni mladine. To ne pomeni, da mladostnikom ni mogoče naučiti teh spretnosti. Namesto da bi igrali z navadno nogometno žogo, bi morali tekmovati z mehkejšimi in lažjimi žogami.

 

Vir: https://www.scientificamerican.com/article/does-heading-a-soccer-ball-cause-brain-damage/?fbclid=IwAR3AlEQ2uz8xL65DP6Cp8JD_oA57W5JNFYOYXT8TFe16nICc5oim90eq_H4

 

 

 

Booking.com