Kako pomagati otroku na nogometni poti?

 

Osebne izkušnje mame, katere sin igra v Premier League akademiji.

 

Vsak otrok je drugačen, kako tudi vsak starš. Težko je včasih v vnetih strasteh tekme, turnirja, treningov, umiriti svoj notranji svet, slišati otroka, razumeti trenerja, videti poteze sodnika.

Velikokrat bi kot starši sami stopili na igrišče in otroka pošibali in odigrali tekmo. Pa toliko idej imamo, kaj je prav, kako bi morali… Tekma pa se seveda nadaljuje tudi v avtomobilu, doma ob posnetkih, monologi staršev pred in po tekmah.

Iskreno, sama sem velikokrat morala zelo držati jezik za zobmi in zelo modro spremljat v vsem otroka, da sem zaznala, kje sin je in kako mu pomagat. Golman ima kot tak že posebno pozicijo v tekmi in ekipi. IN daleč od tega, da sem o nogometu veliko vedela kot to, da se »podijo za žogo«, tako da sem počasi spoznala nogomet skozi druge oči.

Na poti od vaškega kluba do Premier league akademije v zadnjih petih letih sem kot mama, life coach in mentalni trener spoznala sledeče:

- Znat prisluhnit otroku in njegovim ciljem glede nogometa in jih ločiti od svojih ambicij.

- Slišati otrokovo potrebe po treningih in mu slediti s spodbudo – danes YT omogoča vpogled v ogromno treningov in otroku lahko na spodbuden način lahko z lahkoto pomagamo.

- Plačljivi dodatni treningi ja, kadar je to ok otroku in potem je na nas starših,  da otroku ne nabijamo krivde, če nima takoj rezultatov. Tu moramo starši prevezati odgovornost.

- Delati na sebi – ja predvsem je dobro, da starši poskrbimo za svojo osebno rast. Obvladati sebe, svoja čustva, da ne izrečemo besedo več, ki lahko na otroku pusti pečat, je zlata vredno.

- Veliko, veliko, veliko pogovora z otrokom o vsem glede tekme, treningov, da dobi otrok varen prostor, kjer je slišan. Pogovor, ne zasliševanje.

- Pokazati otroku športne filme o poti znanih in jim predvsem pogovarjati tem z otrokom, da se mu približa razumevanje odrekanj.

- Iskati način, da so treningi, odrekanje obliti s polno smeha in igre, da je otroku prijetno.

- Poskrbeti, da otrok sam skrbi čistočo opreme, pripravo opreme, zložena oblačila v slačilnici.

- Najti način motivacije za otroka in ga naučiti, kako slediti svojim ciljem in sanjam.

Imeti jasne meje in cilje kot starš pri vzgoji otroka, da otrok jasno ve: šola, treningi, učenje, prijatelji.

- Pot do vrhunskega športnika je za vsakega drugačna in tudi intuicija starša ima vaših prav, če le prihaja iz notranjega miru,.

- Otroci delujejo tako, da najprej stvari začutijo, tako čudijo vse to, kar mi skrivamo – na tekmi, pred in po njej.

Navijanje in spodbujanje otroka in njegovega tima naj bo v merilih visoke morale, ker otrok ob tekmi spremlja tudi starša.

- Otroku je pomembno, da se kot starš del njegove poti – treningov, turnirjev in da se tega veselite, tako da je treba kar hitro sprejeti, da so vikendi polni nogometa.

Čisto vsak lahko uspe in na tej poti ni dovolj samo redni trening. Ključno točko pri vrhunskih športnikih odigra športnikov notranji svet, mentalna pozicija in jasen fokus. Pomembno pa je, da sami ozavestimo, da z vsem tem otroka pripravljamo na življenje, ne samo na nogomet in vrhunski šport.

 

Svoje znanje, izkušnje in pot podajam na delavnicah, ker pomagam staršem in njihovim otrokom na poti v vrhunski šport. Ravno tako delam kot life pri prebojih in suport mladim športnikom, poslovnežem in vsem, ki želijo svoje življenje premakniti naprej.

Aleksandra Pinteric, life coach leavel 5, mentalni trener, učiteljica, pisateljica in mama

Aleksandra.pinteric@gmail.com

 

 

Booking.com

Napiši svoje mnenje