Kako izboljšati obnašanje igralcev v ekipi

Eden največjih izzivov nogometnega trenerja je, da bi se otroci na nogometnem treningu ustrezno obnašali. V tem članku si bomo ogledali deset načinov, kako lahko izboljšate vedenje vaših igralcev.

 

1. Postavite jasne meje in se jih držite

Obsežni pravilnik o tem, kaj lahko in kaj ne morejo storiti so za otroke nezanimivi. Namesto tega se držite enostavnih smernic kot je varnost, učenje in spoštovanje (VUS).

 Svoje igralce obvestite, če kdo ne bo spoštoval omenjenih smernic, potem bo prišlo do »kazni«. Tu je pomembno, da mlajše igralce spomnimo pred začetkom vsakega treninga, tako ni izgovorov, ko morate posredovati.

 

 

2. Dobro načrtujte svoj nogometni trening

Temeljito, vnaprej načrtovan trening onemogoča slabo vedenje, saj so igralci, če trening »teče« bolj posvečeni treningu. Da bi se igralci še bolj vključili, je dobro razmisliti tudi, da dobijo igralci neko odgovornost v treningu.

 

To lahko dosežemo s tem, da jih pred vajo spodbudimo, da imajo majhne razprave o tem, kaj je bilo dobro in kaj ni bilo dobro (na tekmi, treningu...). To razpravo lahko razvijete pred ali po vaji. Bolj ko se vaši igralci počutijo kot del treninga, manj časa razmišljajo o tem, kaj bi vam uščipnili.

 

3. Zmagovalna ekipa naj pobira stožce

V vsakem primeru, ko prosite igralce, da zberejo stožce, jih poskusiti prepričati, da to ni delo, ki ga opravljajo. Namesto tega je to njihovo okolje in bi morali biti ponosni, da ga opravijo.

Pridobivanje zmagovalne ekipe je povezano z izgradnjo spoštovanja do kluba, njihovih vrstnikov in nogometnega okolja. Prav tako pomaga, da ne potrosimo soli na rane izgubljene ekipe

 

4. Ustvarite spoštovanje do klubu

Pričakovanja in zahteve kluba morajo biti jasne vsem igralcem. Z uporabo jezika, kot je "ko nosiš to majico, predstavljaš celoten klub ...", "kadarkoli nosiš grb kluba, kjer pričakujemo ..." in "vsakič, ko prideš na trening, to pričakujemo od tebe." . ... bomo začeli ustvarjati pozitiven odnos in spoštovanje do kluba.

 

5. Prepoznajte dobro vedenje

Bodite pozorni, ko igralci kažejo znake sledenja smernic VUS. Namesto da bi jim čestitali za to, jim pokažite, da ste opazili njihovo dobro vedenje.

 

6. Jasno pojasnite, da ne gre za igralca, ampak za njegovo vedenje

Če se igralec slabo obnaša, objasnite, da je problem njegovo trenutno vedenje in ne igralec sam. Zagotavlja misel igralcu, da se premakne naprej, da ni nič narobe z njimi, ampak samo način, kako se obnaša, kar se lahko enostavno spremeni.

 

7. Ustvari jasno in dosledno trenersko rutino in vztrajajte pri tem

Imeti jasen okvir za trening, ki se ga lahko vaši igralci navadijo vsakič, ko pridejo na trening, bo pomagalo ustvariti znano učno okolje. Vse vidike treninga je treba načrtovati iz:

- Nekaj, kar naj storijo ob prihodu

- Zabavno, vendar učinkovito ogrevanje

- Gladki prehodi med vsako vajo

- Vključevanje vaj in praks

Najpomembneje je jasen učni cilj, naveden na začetku vsakega treninga, da bi igralci poskusili slediti Poskusite se tudi izogibati pogovoru s svojimi igralci kot veliko skupino v daljšem časovnem obdobju.

 

8. Bodite dosledni s tistimi, ki kršijo meje

Če pride do situacije, ko se igralec ali igralci obnašajo neprimerno, je pomembno, da kot trener dosledno spremljate vrsto kazni, ki ste jo prej navedli. Če nekateri igralci opazijo, da ne mislite na to, kar ste rekli, ko pride do slabega vedenja, se bodo verjetno pridružili, vedoč, da ne bodo kaznovani.

 

9. Trener nadzoruje samo vedenje ene osebe: svoje

Trenerji na različnih ravneh v nogometu se včasih počutijo prisiljeni, da postanejo socialni delavci za svoje igralce. Nobenega dvoma ni, da so trenerji tam, da pomagajo igralcem pri rasti in razvoju, vendar niso tam, da bi rešili vsakogar.

Zgoraj opisani nasveti so tisti, ki olajšajo življenje trenerjev, ko se predajajo igralcem z upanjem, da se bo njihovo vedenje izboljšalo.

 

10. Vnesite "čas klepeta" v trening

Si predstavljate, da bi bili vi kot igralec na celotnem nogometnem treningu tiho? Torej namesto, da se borite proti govorjenju na treningu, poskušate izpeljati del treninga, ko imajo prosto za pogovor, kjer se lahko pogovarjajo med seboj, da lahko gradijo prijateljstva s svojimi somišljeniki, ne da bi prekinili trening.

Vir: thecoachingmanual.com

Booking.com

Napiši svoje mnenje